När det kommer till barn och föräldraskap brukar det dyka upp mängder med frågor om allt möjligt. Särskilt om sömn. Vilket inte är så konstigt eftersom det är något av det mest komplexa en förälder kan behöva handskas med – ett litet barns sömn. Och fastän det finns ungefär dubbelt så många rätt svar som det finns frågor så finns det också ett par seglivade myter om sömn som vi kommer reda ut i det här inlägget.
Myt 1 – Begränsa sovstunderna på dagen så sover barnet bättre på natten
Det är inte ovanligt att tänka att om man hoppar över dagsvilan eller gör den kortare, så kommer barnet sova bättre på natten. Det är delvis sant, men inte helt så enkelt. Om barnet sover mycket på dagen kan nattsömnen bli kortare. Men å ena sidan är en sömncykel ungefär 90 min, så om barnet ska få ut något bra av sin middagssömn bör de tillåtas sova en och en halvtimme och inte 30-45 min som kanske är vanligt sätt att tänka kring begränsandet av vilan. Om barnet inte får tillräckligt med sömn utifrån sömnbehovet under en längre period, kan barnet istället blir övertrött och ett övertrött barn blir oftast svårare att lägga för natten. Övertrötthet resulterar också ofta i flera uppvak under natten och tidiga uppvak. Därför kan det vara en bra idé att se över hur många timmar just ditt barn behöver sova så att barnet får sitt sömnbehov bemött.
Myt 2 – Barn som somnar sent vaknar sent
Det här är låter rimligt men barn är det tyvärr inte så eftersom sömnen inte är logisk, snarare biologisk. När barnet missar sin naturliga sömncykel börjar kroppen producera stress-och vakenhetshormonet kortisol vilket ger barnets kropp en riktig energiboost (barnet blir hyperaktiv och pigg) och påverkar sömnen under natten. Barn som är uppe sent riskerar dessutom att bli övertrötta. Det är svårt att somna om man är övertrött eller för pigg, och i regel blir sömnen orolig under natten, flera uppvak och tidiga uppvak.
Myt 3 – Barnet somnar när barnet är trött
En del barn somnar utan problem när de är trötta. Men de allra flesta barn klarar inte av det och istället blir de övertrötta och får svårt att komma till ro. Det kan även leda till att barnet blir oroligt och gråter vilket gör att det tar ännu längre tid innan barnet somnar. Därför behöver man ha koll på barnets trötthetstecken och ungefär hur länge barnet har varit vaket mellan sovstunderna, för att förbereda för läggning när dessa dyker upp.
Myt 4 – Man ska aldrig väcka en sovande bebis
Här har vi en myt som talar emot den som vi tog upp tidigare. Men att man aldrig ska väcka en sovande bebis är ett råd som ska tas med en nypa salt. Varje barn har ett individuellt sömnbehov och för lite sömn kan göra barn övertrötta medan för mycket sömn vid ett tillfälle kan påverka dygnsrytmen. Sömnen bör därför alltid “portioneras” ut utefter barnets behov vid vissa tider för att barnet ska sova tillräckligt och balanserat under hela dygnet. Det är med andra ord helt okej att försiktigt väcka din bebis om det är dags att vakna, så att bebisen är redo att sova nästa gång det är dags.
Senaste kommentarer