Att skapa en bra sovmiljö, där barnet känner sig trygg och avslappnad är en förutsättning för god nattsömn. Här kommer några tips på vad du kan tänka på för att skapa en god sovmiljö. Det är individuellt vad som har en lugnande inverkan, men här kommer några generella råd. De flesta sover bäst i ett tyst, mörkt och svalt rum.

Checklista för bra sovmiljö

Tyst
Oljud kan påverka både dag- och nattsömnen. Försök att se till att det är tyst i rummet där barnet sover. Ett tips kan vara att använda ”white noise” (vitt brus) under natten, ett slags bakgrundsljud som blockerar oljud. Det finns flertal gratisappar man kan ladda ner. Om du använder white noise, tänk på att placera minst två meter från sovplatsen med en ljudstyrka på omkring 50 dB.

Mörkt
När det blir mörkt frisätts kroppens naturliga sömnhormon –  melatonin. Den hjälper kroppen att sova.
De flesta barnkan bli visuellt stimulerande av ljus – det signalerar till hjärnan ”nu är det dags att vakna!” och därför kan det vara extra viktigt att sovrummet är alldeles mörkt och att inget ljus sipprar in under sovstunderna. Använd gärna mörkläggningsgardiner och blockera störande ljuskällor.

Svalt
En lägre temperatur signalerar att det är dags att sova medan en höjd temperatur signalerar att det är dags att vakna. Om rummet är för varmt finns det därför en större risk för att barnet sover mer ytligt och vaknar oftare. För att undvika det ska rummet vara svalt, mellan 18-20°C är en lagom temperatur.

Att tänka på… 
Tänk också på att begränsa all skärmanvändning minst 1 timme innan sänggående. Skärmar producerar blått ljus som minskar kroppens naturliga produktion av melatonin, det ämne som gör kroppen sömnig. 

Sov tryggt, sov gott.