Om Sömnhjälp

Hej, mitt namn är Maria och det är jag som står bakom Sömnhjälp.

Min dotter Maya föddes 2020 och förutom en enorm kärlek kom också månader med sömnlösa nätter. Den långa sömnbristen gjorde mig nedstämd, energilös, trött och utmattad. Jag försökte desperat att söka mig fram till svar, råd och tips kring barns sömn men all information kändes tvetydig och förvirrande.

Av en slump berättade en vän att de hade anlitat en sömncoach som förändrat hela deras livssituation. Till en början var jag och maken skeptiska men bestämde oss ändå för att prova. De tre första dagarna var påfrestande och jag tvivlade på att det verkligen skulle fungera. Men plötsligt så hände det – Maya vaknade till mitt i natten, gnydde i ett par sekunder och somnade sedan om helt på egen hand. Jag minns det som ett magiskt och overkligt ögonblick. Det fungerade!

I samband med min egen upplevelse väcktes ett intresse för hur barns sömn faktiskt fungerar och jag spenderade timmar med att lära mig just det. Detta blev och är min största passion som jag ägnar mig åt dagligen.

Mitt mål med Sömnhjälp är att sprida mina kunskaper om barns sömn och hjälpa familjer att komma till ro och få den sömn de behöver. När sömnen fungerar blir allting så mycket lättare.

Jag vill också slå hål på myten att man ska bara ”gilla läget” med sömnlösa nätter som småbarnsförälder.
Att det inte finns något man kan göra. För det kan man, så länge sömnsvårigheter inte är av medicinsk orsak.
Det går att förändra och göra situationen bättre.

Så här arbetar jag

Sömnsvårigheter är något som många småbarnsföräldrar brottas med. För att komma till rätta med sömnproblemen kan det vara viktigt att hitta den bakomliggande orsaken. Det görs bäst genom att se till helheten och innebär allt från att tillgodose barnets sömnbehov, se över sovmiljön och rutiner, till att se över matvanor och ta hänsyn till barnets personlighet.

Det grundläggande sömnbehovet
Alla barn är unika och det finns såklart vissa individuella skillnader i hur mycket som ett barn behöver sova. Men det finns generella riktlinjer som gäller för de allra flesta barn kring hur många sovtimmar som de behöver per dag för att må så bra som möjligt och främja deras utveckling. Mängden sömn som ett barn behöver varierar och förändras också i takt med att barnet växer och utvecklas och riktlinjerna är anpassade efter barnets ålder. Men generellt så behöver alla barn mer sömn än vad vi vuxna gör.

Alla delar räknas
När ni går mitt rådgivningsprogram så går vi tillsammans ned på djupet för att förstå just ditt barns sömnbehov. Fokus ligger på att kartlägga barnets individuella rytm och hitta och följa barnets naturliga inre klocka, så att dygnen blir smidigare och enklare för er alla.

Det finns inte en metod som passar alla
Det finns ingen universell lösning som passar alla. Därför går en större del av mitt arbete ut på att lära mig om dig, ditt barn och er situation. På så vis hittar jag den bästa lösningen och kan ta fram en skräddarsydd plan med hänsyn till dig, ditt barns personlighet och era behov. Tillsammans sätter vi upp en tydlig plan som du känner dig trygg med och där du hela tiden erbjuder barnet stöd på olika sätt genom hela processen.

Du finns alltid i närheten
Jag använder mig av flera olika metoder och strategier för att hjälpa barnet att närma sig sömnen på egen hand, men ingen av dem går ut på att en förälder lämnar rummet, stänger dörren och låter sitt barn gråta sig igenom natten. Jag arbetar med beprövade metoder som inte är skadliga eller på något sätt hämmande för anknytningen. Jag handleder dig genom hela processen så att du kan hjälpa ditt barn till en tryggare och bättre sömn.